Sommar-service

Nu när en del vävstolar är tomma, är det dags för sommarservicen, dvs vävstolsvård. De senate åren har alla andra vävstolar fått denna stora genomgång och nu är det dags för vävstolen Elin. Det är en sk lapptäcksvävstol, som bestå av delar från olika vävstolar, som passer inte helt problemlös ihop. Men det var ochså problemet att trået har blivit skör, på kanterna flisiga och bommen har djupa repor av snörena.

Då är det dags att ta fram sandpapperet och slippa kanterna, bommerna bör helst slipas med maskin, eftersom man kanske bör ta ner en hel del. Särskilt käppar, trampor och lattor ska slipas omsorgsfull, eftersom där är det var sakerna fastnar.

Sedan inoljas delarna med en blandning av linolja och balsamterpentin, som ger träet tillbaka glansen och styrka. Låt inverka en stund och torka av med en trasa.

OBS !  Vädra ordentlig eller gör det med lösa delar utomhus.  Trasor bör läggas i en glasburk med tät lock. Allt annat material som är linoljadränkt bör genomblöttas väl med vatten, lägga i en plastpåse, knyta till och slänga i soptunnan.

Linoljedränkta trasor / papper kan självantändas !!!

Annonser
Det här inlägget postades i I vävstugan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s