Skaftväxling 1

Våra två första mattor på skaftväxlings-vävstolen är klippt när. Tyvärr är vävstugan för trångt att göra stora foton och ute var det ösregn. Men vi återkommer med bilder i full storlek.

Bindningen är taqueté och vi har inred vävstolen efter metoden Gisela von Weisz har upphittad och utvecklad. Snart kommer vi att berätta mer om just den vävstolen och hur den är uppbyggt med skaftväxlingsanordningen.

Manga har vävt säker rutiga mattor i teknikken som felaktigt brukar kallas för ”dubbelbindning”. Det är inte en dubbelväv, utan en inslagsförstärkt väv. Mönstret är inte solvat i partier på vissa skaft, utan i solv, som  kan flyttas från det ena till det andra skaftet för att ändra mönstret. Solven har en pärla i toppen och karosseribrickor som tyngd neråt. Solven hänger med pärlorna i en sorts kam / redkam ( vi klippte sönder en gammal sked ) som är upphängd som en vanlig skaftkäpp. Anordningen är lite som damastsolven som har lod. För att ändra mönstret hänger man över solven fran en kam till den andra. Man jobbar med stygn ( 4 varptrådar & 4 inslag ) som är minsta mönsterenheten. Enten rita man själv mönstret på rutpapper eller man ta en stick- eller korsstygnsmönster och väva efter det.

Mattorna bli tjockt och kommer att liggar lite stadigare på golven. Men man måste därför räkna med ett materialåtgång på 2,5 kg per m².

Annonser

2 reaktioner på ”Skaftväxling 1

  1. malin

    Hej! Jag skulle också vilja väva skaftväxling och tänkte sätta upp en väv med de. har bilder och så på hur de fungerar men har ingen bra vävsedel för de. ska använda mattvarp så skulle bli glad om ni skulle vilja dela med er av vävsedlen. /malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.