Ordning och redo …

IMG_0704 När jag kom till vävstugan fanns allt i en hörna och man fick letar alltid, när man skulle har en latta eller några snören. Nästa gång man behövde snören till en annan vävstol fanns inga passande kvar.  Damerna var så upptagen med vävningen att de inte hade tid för sånt. Men det kostar så mycket tid när man ska letar…

Det gick  inte bara med en handvändning att hittar just de lösningar vi behöver till  vår vävstuga.  Steg efter steg  förverkligade vi vår ”ordningssystem”.

Till varje vävstol finns en ring med alla snören och så har vi också en med ”restsnören”. RiIMG_0713ngen böjs av vanlig 2mm-stängseltråd runt någon burk och får en ring på ena och en krok på andra ändan. Ringarna märks med uppträda laminerade skyltar med vävstolens namn. Vi har ringarna hängande på en kroklista, men när man vill har de till hands, så är det perfekt att hänga de upp vid vävstolen.

IMG_0715

 

En del av vår system baserar på godisburkar, som vi fick av Konsum, som ligger ovanför vävstugan. De är allsidig användbar, t.ex. till solv, snören  eller smådelar, men vi har ibland de också breddvid vävstolen med varpgarnet, i fall något behövs för att laga trådar.

Vi använder ofta burkarna för inslagsgarnet, som just används i ett bestämt projekt. Så försvinner inte plötslig svarta cottolinen, eftersom någon annan ska väva med den.

Vår depot förIMG_0723 trampor, spröjt eller lattor har vi ju redan visad en gång. Det består av sk. gjutningsrör eller papprör från golvläggaren som fästs med spännvand på väggen. Var det är möjligt finns passande delar till vävstolen placerad i närheten.

Det tår sin tid innan man har hittat sin stil, men det är oerhörd viktig i en så trång vävstuga, särskilt när 10 vävare springar omkring och behöver var sin sak.

Nu närmar sig tiden för vårstädningen…

 

Annonser
Det här inlägget postades i I vävstugan, Tips & Tricks och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ordning och redo …

  1. Birgitta skriver:

    Det är viktigt att veta var saker och ting finns. Bra med småtips på olika sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s