Riksårsmöte 2015

IMG_2566Förra fredag drog 3 ”vävtjejer” och jag till Karlskrona för att deltaga i Riksföreningen för Handvävningen s riksårsmöte ( RÅM ) och  programmet som inrammade den.                                                                                         Efter registreringen och lunch var det visning av två utställningar på Blekinge Museum: ”UPPÅT VÄGGARNA !” och ”Blekingssöm med nya vingar”.

Broderade hängkläden i Blekingssöm är väl känt, men det finns också vävda, som oftast går i Halvkrabba, Krabbasnår eller Opphämta. I utställningen ””UPPÅT VÄGGARNA !”  fanns en smal väv som var från 1700-talet! Hängkläden användes förr vid högtidliga tillfällen  för att smycka stugan. Färgerna varierade från kraftiga röd- och blånyanser till mer pastelliga toner. IMG_2587

Bara några meter längre in fanns utställningen om Blekingesöm. Hemslöjden i Blekinge och Blekinge museum har haft en  projekt för att  förnya Blekingesömen.  IMG_2591

IMG_2597               Bland  traditionella broderier fanns massor med nytolkninger av den kända landskapssömmen, delvis i väldigt otraditionella färgställningar.                                       Innan vi tog en trevlig fikapaus på ”Café Gelato” hann vi med en besök på hemslöjdsbutiken, som höll på att sälja ut. Då blev det också en del  garn som fick följa med.                                                                                                                                                      Inte nog med det, så var det hattparad på kvällen av Blekinges folkhögskola, som visade sina produkter av hattprojektet och berättade om vävningen, material eller erfarenheter som man fick under projekttiden. IMG_2627

Innan årsmötet drog igång var jag på en föreläsning med Annika Ekdahl, som berättade om sin ”resa” med att skapa sina ”gobelänger”  = väldigt imponerade och roliga kompositioner.

Årsmötet hölls på Marinmuseum, som är IMG_2637årets museum 2015 ! Salen blev fullbesatt med kvinnor när årsmötet började. Som alltid på årsmöten var det val av styrelsen, budget- och balansräkningsfrågor och framtida planer för föreningen. Vi ”belönade” oss med en fantastisk festmåltid på kvällen i museets  restaurang                       ” Skeppsgossen”.

Medan mina passagerare tog en promenad på Aspö och besökte deras vävstuga, åkte jag med bussen in  ”mörkaste skogarna”, där Irma hade samlat  så mycket som minst 40 vävstolar, fördelade på alla möjliga håll  på gården. Hon driver hemslöjdsbutiken i Karlskrona, har haft otaliga kurser och vävt mycket, t.ex.  till hembygdsdräkter.

 

I många vävstolar fanns varpar  och Irma berättade vilka planer som finns för framtiden.

Med trötta ben – några också med skavsår – åkte vi hem på eftermiddagen, men inte utan att ha en picknick på vägen.

Tack till Blekingevävarna  för det ni organsiserade åt oss !                                                        Det var en inspirerande resa och vi beslutade att vi ska åka till riksårsmötet i Norrköping nästa år !

 

Annonser
Det här inlägget postades i Sydostvävarna & Riksvävarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Riksårsmöte 2015

  1. Ing-Marie Carlsson skriver:

    Bra skrivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s