Sommaren på Hembygdsgården

För 2 veckor sedan kändes  det fortfarande som sommaren, men nu har höstrusket tagit över. Därför bör vi berätta här vad vi höll på med över sommaren. Redan förra året började vi planera att har en sommarvävning på Hembygdsgården.

Margareta i vävstolen

Det fanns en  ”vävstolstomme”  från  år 1835 på loftet. Som tur fanns trampor, men den hade varken solvstång, skaft eller solv, alltså en för en vävstol ”livsviktiga” delar. Men en sådan gammal vävstol kan man väl inte utrusta med Texsolv-snören eller -solv  i polyester? !!!   Så var det bara att beställa hampa-snören och plocka fram gamla solv knytna av bomullsgarn. Eva-Britt donerade en gammal vävsked och i vävstugans samling fanns handsnidade lunor ( trissor ) och gamla skaftkäppar.

Vi satte upp bara 2 skaft och drog på en mattvarp som redan låg i vår varplåda.  I en sorteringsinsats plockade vi ut alla trasor i milda = sommarfärgar som vi hade liggande. Tanken var att vi skulle väva en matta som huvudvinst i vår lotteri på Kristdalabygdens skördefest. Matten blev jättefint och gjorde en lottköpare lycklig.

Från 9 juli till 9 augusti vävde vi måndags- och torsdagskvällar på Hembygdsgården, men inte bara på antika vävstolen, utan också på bordsvävstol och bjöd in barnen att väva sig  en trasarmband på barnvävstolar.

Det kom många besökare som var fascinerad av vävningen och vår mini-utställning, som vi hade satt upp på väggarna. Det hördes ofta från besökarna att mamma, mormor eller farmor  hade vävt eller de själv hade  vävt förr. Vi hade många trevliga samtal runt vävningen och Hembygdsgårdens antika vävstol och att det gick fortfarande att väva på den. Men så var inte  från början. Vi fick repar upp nästan en 1/2 meter av mattan eftersom slagbommen hade hoppad ur sitt spår. Det enda var att plocka fram borrmaskinen och skruva fast lite träklodsar, så att slagbommen inte kunde vandra!

Handdukar med sammetsgarn i varpen

I utställning var våra handukar  med sammetsgarn i varpen populärast och många frågade efter vävnotan. Alla kunde förstå att vi hade vävt ner 5 varpar, dvs. mer än 50 meter av handduksväven ! Självklart behövdes så mycket, när vävdamerna ska försörja sig, sina barn och barnbarn med  fina handdukar.

Mattan till höger med sommar- och vintersida

Men även trasmattorna, särskilt Ingrids matta med sommar- och vintersida var omtyckt bland besökarna.

 

Det var lite synd att det kom inte så många barn till Hembygdsparken, men de som var där vävde ivrig på sina ”fjärilsarmband” och  gick sedan lyckliga hem med sina egentillverkade hopprep, som vi slog med en liten repmaskin.

 

Denna sommaren rann svetten inte bara p.g.a. vävningen utan också av värmen som var oundviklig. Men det var en sommar vi kommer att minnas.

Vi tackar Kristdala Hembygdsförening för  möjligheten att uppleva och väva på en  så gammal vävstol och trevliga dagar i sommarvärmen.

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Sommaren på Hembygdsgården

  1. Ann Svensson

    Så vackra hand dukar ni vävt i sammets garn , även jag skulle gärna veta vävsedeln har sammets garn vet inte hur jag gör . MVH Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.