Till alla vävare i ”home-office”

Handdukar med sammetsgarn i varpen

Nu här i dessa corona-tider håller många vävstugor stängda och alla träffar  eller kurser är inställda. Vi tänkte att vi skulle kanske hjälper med att skicka ut lite inspiration till alla er vävare i ”home-office”, eftersom det är säker många som har också en vävstol hemma. Här kommer vävsedeln till vår absolut bästa favoritväv: ”Handdukar med sammetsgarn”.

Materialet  i varpen är bomull 8/2 och sammetsgarn, som många kanske har liggande. Vi använder cottolin som inslag, men även bomull 8/2 skulle går bra. Men garnföretag har postorder och posten fungerar…!

Genom åren har vi vävt av drygt 60 meter varp mest i antikvit, men även i jeansblå, eftersom vi hade garnet liggande. Det verkar mycket, men tänk på alla barn och barnbarn som skulle försörjas med var sin/a handduk/ar.

Det är en tacksam väv  för att blir av med restspolar eller småresterna på garnrullarna i cottolin eller bomull 8/2. Komponera bara din egen randning!

Viktig är att man varpa varje garnsort för sig. Blanda man garnerna kan det händer att det  blir trasslig, eftersom sammetsgarn har en benägenhet att sno sig runt sina grannar –  och det kan vara bökig att lösa upp.

Varje varp har sina egna skälstickor som också sitter  kvar under vävningen. Vid förskedning är det enklast att förskeda först bomullsgarn och hoppar över rören var sammetsgarn ska vara. Sedan förskedar man sammetsgarnet i överhoppade rören.

Blanda båda garner på garnbommens käpp. Dra på varpen, solva , skeda och knytar upp & fram som vanlig. Men kolla vävnotan!

Inspirationen till denna väv kommer från en gästhanduk som Eva-Lena Lundberg och Anette Carlsson hade med på en kurs med Sydostvävarna i 1990-talet på Oskarshamns folkhögskola.

Med ett varmt tack för inspirationen skicka vi väv-hälsnningar till våra vävinnor i Västervik !!!

Här kan du ladda ner vävsedeln:

Handdukar med sammetsgarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.