Våra vävstolar

Obs ! Eftersom vi har ”möblerat om ” i vävstugan kommer vi snart att presentera här vår nya ”vävstol-flock”.

Här kommer vi presentera våra vävstolar – en efter en. Vilken model, storlek, utrustning och planer för upprustning kommer vi  berätta om.

Våra vävstolar har kvinnliga namn. Det beror på att två vävstolar vi har redan hade namn – Elin och Tyra. Vi fortsatt med det och så döpte vi vävstolarna enten efter ägerinnan eller hittade på nya namn.

Utöver de två redan nämda, har vi Victoria, Greta, Olga, Maria och Anna. Våra små bordsvävstolar har inte fått namn än.       Vi får se …

IMG_0072

Maria är Marianne’ s Glimåkra Standard 150 som har vågrät kontramarch med 8 skaft / 8 trampor.  Till den finns även en 10 skaft  lodrätt kontramarsch,  men nu ska lattorna köpas eftersom de följde inte med kontramarchen  och så lodrätta kontramarchen monteras.

Till vävstolen finns även ett ryckverk, som underlätta vävningen av breda vävar och en sektionsvarpbom.

Vi har slängd ut en sämre vävstol, sågad sönder den  och har satt upp varpbomen som en extra varpbom  för att  väva frotté .

Vävstolen vilar på sk. vävstolfötter som minimera dunk-ljudet och att vävstolen glider.

AnnaAnna

Anna fästenDet är vår skaftväxlingsvävstol. Vävstolen är av modellen ” Pär”  135 och var en trissvävstol med 4 skaft och 4 trampor. För skaftväxlingen fick den en hembygd kontramarsch         ( 8 skaft ) .

Till skaftväxlingsanordningen klippte vi sönder en gammal 36/10 sked, som sattes i U-skenor av aluminium och som blev fastskruvad på gamla skaftkäppar.  Kontramarschens upphängning var längre ut i sidan än skeden = kammen var bredd, därför fick vi göra en stödkonstruktion, som håller fast kammen och hindrar den från att välta pga. solvens tyngd.

Anna solvenEftersom det gick inte så bra att såga skeden sönder, använde jag en sidavbitare av modellen ” kraftavbitare”. Det blev en lite öjämn klippyta, men med en metallfil filades alla ”taggar” slät och rund på överkanten, så att man inte repar sig under vävningen.

Solven drog vi genom 8 mm-träpärlor och öglan som kom ut viktes över pärlan och med de lilla trådsnuddarna knutades det fast omkring solven. Några pärlor gick  av under vävningen gång – de fick då en klick superlim på knuten. Undersidan av solven drog vi genom 2 brickor 10,5 X 30, som vi köpte på Bauhaus – det gick åt 2 paket à 100 styck.   Det krävdes 2 brickor per solv, så att tyngden stämmer överens med Gisela’s beskrivning.

OBS ! Bauhaus har ändrat  tjockleken på karosseri-brickorna – har inte samma vikt. Ni bör leta efter några andra. Vikten på tyngderna = brickorna ska var cirka 20 gramm .

Greta

Greta

Greta tillhörde en av våra f.d. medlemmar med namn Greta och är av modellen  ”Mora” 150- trissvävstol  och har 10 skaft/10 trampor och är även utrustad  med drälltrissorna.

Marianne har köpt en kontramarsch ( utan lattor ) till den, som kanske kommer  någongång till användning.
Snart kommer den utrustas med dubbel varpbom.

Spärrhjulen har tappt några av sina handtag, de är inte så stabil som de andra vävstolar har.

Vi har vävt våra stora juldukar på den och just nu vävar vi plädar.

Olga

Olga

Vävstolen är en Glimåkra Standard 120 – trissvävstol – med 4 skaft och 6 trampor.

Det är vår mattvävstol och ersätter en gammal vävstol som inte gick att spänna hårt och var lite ranglig.

Marianne har  fått en kontramarsch ( 12 skaft ) även till den. Vi får se om den kommer till användning.

Vävstolen fungerar utmärkt och så skulle vi ju investerar en del i yttligare lattor, när man använder kontramarsch.

OlgaElin

Vävstolen är av märken ”Thulin” modell B, 90 cm bred och urspungligen en trissvävstol.

För länge sedan fick den en 4 skaftad kontramarsch och vi plockade ihop rester av lattorna vi hade liggande i vävstugan. Det är inte så lätt att knyta upp lattorna, eftersom hålen går i zigzag och man måste koncentrera sig, att man inte hamnar i fel spår.

Här har vi vävt grytunderläggen i Piasava och väver mest löpare. Just nu är jullöparen på gång.

Eftersom spärrhjulen på varpbomen är av trä och har stora kuggar, är den inte så lät att spänna väl.

Vävstolen vilar på sk. vävstolfötter som minimera dunk-ljudet och att vävstolen glider.

ThyraThyra

 Vävstolen är av märken ”Thulin” modell B, 90 cm bred och urspungligen en trissvävstol.

Vi bygde  en 8 skaftad kontramarsch till den  och vi plockade ihop rester av lattorna vi hade liggande i vävstugan. Det är inte så lätt att knyta upp lattorna, eftersom hålen går i zigzag och man måste koncentrera sig, att man inte hamnar i fel spår.

Eftersom spärrhjulen på varpbomen är av trä och har stora kuggar, är den inte så lät att spänna väl.

Vi behövde en kontramarsch eftersom vi vävde våra bestikfack på den, var det var olika mängder solv på varje skaft och dessutom  bara på en sida.  Just nu är det en experimentväv  på gång  = halsdukar med ullcrepegarn, som ska krympas.

Den här vävstolen hade vi ett tag, men blev ersatt av  en annan av platsskäl:

StinaStina – har flyttad !

Det är vävstolen av modell ”Lillstina” och tillhörde Marianne,  går att fälla ihop och har en vävbred på 1oo cm, 4 skaft och 4 trampor- trissvävstol. Stina fick följa ett hemmabygge som jag hade fått som  bonus,  när jag handlade syltburkar på loppis. Men den klarade inte ens en handduksväv och brött ihop.  Stina har jag köpt på Vimmerby Auktionshall ( för 900 kr ) för många är sedan- cirka 1994. Jag hade just ingen vävstuga hemma och tog vävstolen på bilens tak med hem till Tyskland. Där fick den tjäna för handduks-, halsduks- och mattvävningen  i gästrummet. Efter flytten till Sverige skulle min svägerka ärva den, men hon fick problem med ryggen. Stina fick  åker tillbaka till Sverige och ersätta den trasiga vävstolen. Vi flyttade över  handduksvarpen ( 10 m ) och väver nu på 3a handuksvarpen ( 20 m ).

Vävstolen Stina fick ett nytt hem hoss familjen Karlsson och ersättes med Ingrids ”Victoria”.

Vi söker:

Glimåkra vävstol cirka 60 cm vävbredd ( alternativ från Gesta ) !

Lämna ett kommentar, så kontaktar vi dig !

 

8 reaktioner på ”Våra vävstolar

 1. Inger Nilsson

  Vad kul att höra om era vävstolar och vävar. Vi i Siljansnäs vävstuga har just köpt en Glimåkra 135 cm med kontramarsch, 10 skaft och 10 trampor. Det är vår första vävstol med kontramarsch och vi ska bestämma vad vi ska väva. Har ni några roliga idéer om vad vi kan väva? De flesta har många drälldukar i linneskåpet, men det är klart att det är något extra med en hemvävd!

  Hälsningar
  Inger Nilsson

  1. Hej Inger,

   en kontramarsch duger till allt! De är enklare att justera, ger bättre skäl, är enklare att trampa ( särskilt i breda vävar och för äldre damer ) och man måste inte bryr sig t.ex. om ett viss drällmönster gå att väva.
   Men du kan hitta min bestickfodral i dubbelväv på Textil Hemslöjd : http://www.textilhemslojd.se/ – vi har vävt den i vävstugan med.
   Där har man olika mängder solv på skaften och på 2 skaft bara på ena sidan, det skulle bli jättesvår att väva i en trissvävstol.
   Hoppas ni fick med den kluriga maniken, som används när man knuter upp tramporna/lattorna. Det är 2 bräddor med 4 hål och 2 tenn. Man samlar alla lättor och sätter bräddorna på utsidan av de och låser de med tennen, 1 ggr kortlattorna & 1 ggr långlattorna. Nu är der bara att dra in snören och vävstolen är perfekt uppknuten.

   Marianne

   1. Birgitta Hultin-Eriksson

    hej Marianne, den kluriga manicken låter intresseant, har aldrig hört talas om den. kan du tala om var den finns att få tag på eller en ritning till den. jag tycker alltid att det är knepigt när jag ska knyta kontramarschen, när jag har många skaft och trampor.
    hälsningar Birgitta

   2. Birgitta Hultin-Eriksson

    Hej Marianne,
    jag håller nu på att knyta tramporna till min plädväv.Jag har 8 skaft och 8 trampor i min 135cm Standard med kontramarsch. Väntar med spänning på ”din” mannick.
    Birgitta

  1. Birgitta Hultin-Eriksson

   Hej Diane,
   jag har beskrivning på uppsättning för Lillstina. Skickar gärna en kopia till dig om du ger mig din adress.
   Hälsningar, Birgitta

 2. Anna-Clara Hansson

  Roligt att få titta in i Kristdala vävstuga och se alla välutrustade vävstolar. Tror att vi i Skäl & Hjärta ska be att få komma på besök. Snart får vi mer tid för sånt. Flytten är avklarad och i morgon drar vi på varp i den sista av de tolv vävstolarna. Kom gärna och hälsa på!
  Anna-Clara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.